Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Czy jest ktoś kto nie lubi marchewki na ciepło? U nas w rodzinie wręcz ją uwielbiamy :) Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).

Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Składniki:

  • ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok.  900g)
  • 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g)
  • 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Gotowana marchewka
Gotowana marchewka

Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Wykonanie:

  1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki. Pokroić w niewielką kostkę.
  2. Wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, by całościowo marchewka była przykryta. Nałożyć pokrywkę garnka. Zagotować. Zdjąć pokrywkę, dodać do marchewki 1-2 łyżki masła oraz cukier i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka – czasami zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). Co jakiś czas przemieszać marchewkę (większość wody powinna odparować).
  3. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki z groszkiem (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki z groszkiem mi odpowiada. Jeśli nie, to dodaję drugą łyżeczkę mąki, by bardziej ją zagęścić). Całość wymieszać i podgrzać jeszcze chwilę aż odpowiednio zgęstnieje.
  4. Na koniec doprawić marchewkę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze cukrem (jeśli marchewka sama w sobie jest mało słodka).
  5. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego! :)

Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).


Gotowana marchewka
Gotowana marchewka

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu.

  1. Anonim says:

    Ja obgotowuje marchewke w calosci , tak zeby lekko zmiekla , nastepnie kroje ja w kostke bez zadnego wysilku i bardzo szybko i zalewam woda w ktorej sie gotowala. Gotuje ja jeszcze chwile lub zaprawiam maka . W zaleznosci od stopnia twardosci .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.