Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Czy jest ktoś kto nie lubi marchewki na ciepło? U nas w rodzinie wręcz ją uwielbiamy :) Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).

Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Składniki:

  • ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok.  900g)
  • 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g)
  • 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Gotowana marchewka
Gotowana marchewka

Gotowana marchewka. Marchewka duszona do obiadu. – Wykonanie:

  1. Marchewkę umyć, obrać, odciąć końcówki. Pokroić w niewielką kostkę.
  2. Wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, by całościowo marchewka była przykryta. Nałożyć pokrywkę garnka. Zagotować. Zdjąć pokrywkę, dodać do marchewki 1-2 łyżki masła oraz cukier i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka – czasami zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). Co jakiś czas przemieszać marchewkę (większość wody powinna odparować).
  3. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki z groszkiem (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki z groszkiem mi odpowiada. Jeśli nie, to dodaję drugą łyżeczkę mąki, by bardziej ją zagęścić). Całość wymieszać i podgrzać jeszcze chwilę aż odpowiednio zgęstnieje.
  4. Na koniec doprawić marchewkę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze cukrem (jeśli marchewka sama w sobie jest mało słodka).
  5. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego! :)

Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko).


Gotowana marchewka
Gotowana marchewka

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.