Placuszki z marchewki i cukinii

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Placuszki z marchewki i cukinii – idealne na piątkowy obiad! :) Wedle uznania można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie! :)
Zobacz również przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz


Placuszki z marchewki i cukinii – Składniki:

  • 1 średnia cukinia – ok. 370g
  • 2 średnie marchewki – ok. 200g
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • kilka gałązek szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Placuszki z marchewki i cukinii Placuszki z marchewki i cukinii

Placuszki z marchewki i cukinii – Wykonanie:

  1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki i bez obierania zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok. 10-20 minut, by cukinia puściła soki. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  3. Cukinię i marchewkę wrzucić do jednej miski, wbić jajko, wsypać mąkę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na małym ogniu do zrumienienia.
  5. Po usmażeniu odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Wedle uznania można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego, a nawet bez niczego – zawsze smakują idealnie! Smacznego!

Zobacz również przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz


Placuszki z marchewki i cukinii

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Placuszki z marchewki i cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.