Naleśnikowe roladki z szynką

Naleśnikowe roladki z szynką – HIT nie jednej imprezy :) Wypróbujcie koniecznie, bo moim skromnym zdaniem są o niebo lepsze niż zwykłe roladki z tortilli :) Więcej przekąsek na imprezy i zbliżającego się Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra.

Naleśnikowe roladki z szynką – Składniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki – przy założeniu, że 1 szklanka=130g)
  • 200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
  • 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)*
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • 3 serki śmietankowe z cebulką i szczypiorkiem (np. Łaciaty, Almette, Delikate itp.)
  • pęczek szczypiorku
  • kilka plasterków ulubionej szynki

*szklanka = 250ml

Naleśnikowe roladki z szynką – Wykonanie:

  1. Przygotować naleśniki z tego przepisu (Naleśniki przepis podstawowy): Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Miksować ciasto do czasu powstania gładkiej masy (można też całość wymieszać trzepaczką do jajek, bez używania miksera). Odstawić ciasto na 30 minut, by nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano.  Ostudzić. Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 5 naleśników o średnicy 28cm.
  2. Szczypiorek posiekać.
  3. Każdy naleśnik posmarować serkiem, posypać szczypiorkiem, nałożyć szynkę i zawinąć naleśniki w roladki. Pokroić na plasterki. Smacznego!

Więcej przekąsek na imprezy i zbliżającego się Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.