Murzynek – przepis tradycyjny

Murzynek – przepis tradycyjny – to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem.

Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm.
Inspiracja: Domowe wypieki

Murzynek – przepis tradycyjny – Składniki:

  • pół szklanki mleka (125ml)
  • ok. 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ozdoby cukrowe – opcjonalnie

*szklanka o pojemności 250 ml

Murzynek przepis

Murzynek – przepis tradycyjny – Wykonanie:

  1. Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao.  Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać  do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta.
  5. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek.
  6. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Posypać wierzch ciasta cukrowymi ozdobami (opcjonalnie). Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 odpowiedzi na “Murzynek – przepis tradycyjny

  1. okruszka says:

    Bardzo polecam do tortu. Ciasto jest wilgotne, smaczne, dobrze trzyma ciężar kremu.
    Nie wymaga nasączenia. Dla mnie o wiele lepsze niż suchy biszkopt rzucany. Sprawdziłam na święta, wszycy byli zachwyceni.

  2. Kasia says:

    Pieczenie góra dół ? Czy jak ? Pierwszy raz będe piekła ciasto więc jestem zielona w tym temacie. Pani ciasto wygląda apetycznie więc chętnie wypróbuję przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.