Makowa Panienka

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Makowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym, ale idąc tropem blogerki z bloga Nastoletnie Wypiekanie zrobiłam krem w nieco lżejszej wersji śmietankowej. Podane poniżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25×35 cm.

Makowa Panienka – Składniki:

Składniki na blaty makowo-kokosowe:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę)
  • 150 g suchego maku

Składniki na poncz:

  • 50 ml letniej wody
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu

Składniki na krem:

  • 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (500 ml do ubicia i 50 ml do roztopienia białej czekolady)
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 215 g białej czekolady

Dodatkowe składniki:

  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego (gęstego) – ok. 450g
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • wiśnie z kompotu do dekoracji ciasta


Makowa Panienka – Wykonanie:

  1. Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijając dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Powstałą masę przełożyć do blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.
  2. Krem: Białą czekoladę połamać na kostkę, wrzucić do metalowej miski, dodać 50 ml śmietanki kremówki. Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ostudzić. Następnie roztopioną (ostudzoną, ale wciąż płynną) czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu.
  3. Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem (woda + cytryna + cukier puder) lub alkoholem. Następnie posmarować go dżemem, kolejno wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Również go nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
  4. Na patelni roztopić masło, wrzucić wiórki kokosowe oraz cukier puder, cały czas mieszać i smażyć do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto udekorować wiśniami odsączonymi z kompotu.
  5. Makową panienkę schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Makowa Panienka

  1. Agusto says:

    Makowa Panienka przepiękna. Mimo to uważam, że czegoś tu brakuje. Zapytam wprost: a Motyl Emanuel gdzie? Może jakiś lekki, kolorowy likierek albo naleweczka? :)

  2. iza says:

    dziękuję ślicznie za przepis
    ciasto smakuje wybornie
    następnym razem tylko odrobinę zmniejszę ilość cukru w cieście (było minimalnie dla mnie za słodkie)
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.