Makowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym, ale idąc tropem blogerki z bloga Nastoletnie Wypiekanie zrobiłam krem w nieco lżejszej wersji śmietankowej. Podane poniżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25×35 cm.
Makowa Panienka – Składniki:
Składniki na blaty makowo-kokosowe:
- 8 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę)
- 150 g suchego maku
Składniki na poncz:
- 50 ml letniej wody
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu
Składniki na krem:
- 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (500 ml do ubicia i 50 ml do roztopienia białej czekolady)
- 250 g serka mascarpone
- ok. 215 g białej czekolady
Dodatkowe składniki:
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego (gęstego) – ok. 450g
- 70 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka masła
- wiśnie z kompotu do dekoracji ciasta
Wykonanie makowej panienki:
- Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijając dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Powstałą masę przełożyć do blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa równe blaty ciasta.
- Krem: Białą czekoladę połamać na kostkę, wrzucić do metalowej miski, dodać 50 ml śmietanki kremówki. Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ostudzić. Następnie roztopioną (ostudzoną, ale wciąż płynną) czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu.
- Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem (woda + cytryna + cukier puder) lub alkoholem. Następnie posmarować go dżemem, kolejno wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Również go nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić wiórki kokosowe oraz cukier puder, cały czas mieszać i smażyć do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto udekorować wiśniami odsączonymi z kompotu.
- Makową panienkę schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!
Mam pytanie ,czy tam jest błąd bo nie rozumiem, czekoladę polalmac do metalowej miseczki dodać śmietanę???? I podgrzewać ze smietana???
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej :) Nie ma błędu.
Dodaję śmietankę, by łatwiej było roztopić czekoladę bez obawy, że się zwarzy masa.
Witam to jest przepis na standardową blachę?
Witam, ile mozna to ciasto trzymać w lodowce w pojemniku do ciasta ?
A mak parzony ? Mielony?
Zrobilam wczoraj, rodzina zachwycona smakiem I wygladem. Gore polalam czekolada. Pyszne! Dziekuje za przepis :)
Mnie wyszło i wszystkim smakowało, polecam
witam moge zamiast maku dobac gotowa mase makowa?
Nie polecam.
Raczej nie bo to ma byc w biszkopcie a nie masa. Tak ja zrozumialam z przepisu
A czym można by zostapic migdały? Mąż ma uczulenie na orzechy :/ te blaty wychodzą jak beza?
Wygląda super smakowicie. Zachęciłaś mnie
Czy można pominąć białą czekoladę lub zastąpić ją czymś mniej słodkim ?
nie cierpię mkokosu , może być bez ???
Ciasto opadlo. A robiłam według przepisu
Ale opadło w sensie? Blaty? Krem?
Najprawdopodobniej zbyt długo Pani ubijała.
Palce lizac
Makowa Panienka przepiękna. Mimo to uważam, że czegoś tu brakuje. Zapytam wprost: a Motyl Emanuel gdzie? Może jakiś lekki, kolorowy likierek albo naleweczka? :)
Bo kobieta ciężarna też chciała sobie pojeść Makową Panienkę ;) Dlatego bez alkoholu :)
dziękuję ślicznie za przepis
ciasto smakuje wybornie
następnym razem tylko odrobinę zmniejszę ilość cukru w cieście (było minimalnie dla mnie za słodkie)
pozdrawiam serdecznie
Pyszna. Robiłam z masa śmietana plus mascarpone i fruzelina wiśniowa. Polecam
Czy mak ma być mielony czy nie?
Wygląda smakowicie ale już mam takiego lenia że nie dam rady
Musi być pyszne
No to jutro robimy
Mniam mniam wygląda pysznie