Kotlety Twardowskiego

Podziel sięShare on Facebook49Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kotlety Twardowskiego ze schabu – to pyszna propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem maślano-serowym i chrupiącą panierką.
Inspiracja: Kuchenne Cuda Joanny oraz Smaki Polski TVP 3


Kotlety Twardowskiego ze schabu – Składniki:

Składniki podstawowe:

  • 4 kotlety schabowe (takie na grubość minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać)
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Nadzienie:

  • ok. 100g masła miękkiego
  • ok. 200g żółtego sera

Panierka:

  • mąka pszenna
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta

Dodatkowo:

  • wiórki masła
  • olej do smażenia

Kotlety Twardowskiego ze schabu – Wykonanie:

  1. Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach.
  2. Kotlety schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie rozbić tłuczkiem dość cienko (uważając aby nie porobić dziur w mięsie). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą i czarnym pieprzem czarnym.
  3. Miękkie masło połączyć ze startym na tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję mięsa nałożyć po jednym wałku masła z serem.
  4. Każdy kotlet złożyć na pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić końcówki, następnie uformować w dłoniach w podłużne rolady (tak jak na kotlety de volaille (devolaj)).
  5. Każdą roladę otoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie uformować w dłoniach i odstawić. Smażyć na patelni na głębokim tłuszczu.
  6. Kolejno zdjąć kotlety z patelni i ułozyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch posypać wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook49Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Kotlety Twardowskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.