Sałatka meksykański Król Imprezy

Sałatka meksykański Król Imprezy – to warstwowa sałatka z mięsem mielonym i nachosami, która efektownie wygląda i zrobi wrażenie na nie jednej osobie, więc jeśli szukacie jakiegoś hitu na imprezę, to polecam właśnie tę sałatkę.
Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Sałatka meksykański Król Imprezy – Składniki:

  • 300g mięsa mielonego (u mnie mięso mielone z szynki wieprzowej)
  • 1 duża czerwona cebula (ok. 150g)
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1 czubata łyżeczka bazylii
  • szczypta pieprzu chilli cayenne
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 300g pieczarek
  • 5 pomidorów (ok. 500g, u mnie śliwkowe)
  • pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • pół puszki czerwonej fasoli (puszka o łącznej masie z zalewą = 400g)(po odsączeniu zużyłam 120g fasoli)
  • 120g żółtego sera
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g)
  • 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich
  • ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (można dać więcej wedle uznania)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Sałatka meksykański Król Imprezy

Sałatka meksykański Król Imprezy – Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.  Następnie na patelnię dorzucić mięso mielone i podsmażyć (do czasu odparowania nadmiaru wody). Dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 czubatą łyżeczkę bazylii, 1 czubatą łyżeczkę oregano, szczyptę pieprzu chilli cayenne oraz pierz czarny i sól do smaku, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  2. Pieczarki pokroić na plasterki lub półplasterki (jeśli są duże).  Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, na dużym płomieniu, do czasu odparowania wody. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
  3. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w nie za dużą kostkę.
  4. Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach.
  5. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  6. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
  7. Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie miski. Następnie kolejno układać warstwami: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos i ser.
  8. Z nachosów ułożyć wzdłuż brzegu miski koronę, a resztę pokruszyć i wyłożyć na wierzch sałatki. Schłodzić.
  9. Wersja warstwowa sałatki ładniej się prezentuje wizualnie, ale jeśli chcecie możecie wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie na wierzchu posypać chipsy/nachosy – wtedy smaki sałatki lepiej się przegryzą. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Sałatka meksykański Król Imprezy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.