Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – prosta i szybka w wykonaniu sałatka – idealna na śniadanie, kolację, czy też w pudełeczko do pracy. Poza tym dzięki obecności jajek w jej składzie sprawdzi się także jako prosta sałatka na Wielkanoc. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który wedle uznania można wzbogacić np. o szynkę, szczypiorek itd.


Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – Składniki:

  • 80 g makaronu w kształcie ryżu
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu 285 g)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 średnie ogórki konserwowe (ok. 150g)
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do gotowania makaronu
  • 3 małe gałązki natki pietruszki do ozdoby

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – Wykonanie:

  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odcedzić na sitku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kosteczkę.
  3. Ogórki również pokroić w kosteczkę.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  5. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Ostudzić.
  6. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, musztardę oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
  7. Natkę pietruszki posiekać, oprószyć wierzch sałatki. Smacznego!

Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.