Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – propozycja na pyszny obiad z patelni :) Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy.

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 duża cebula (ok. 160g)
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej
  • 1 duże jajko
  • 3 czubate łyżeczki bułki tartej
  • mąka pszenna to otoczenia klopsików
  • 200 g makaronu rurki
  • 1 por (biała część, ok. 24 cm długości – ok. 170g)
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 330g śmietany gęstej 18% do sosów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia i do gotowania makaronu

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  2. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać zeszkloną cebulkę, słodką paprykę, czosnek granulowany, jajko, musztardę, bułkę tartą oraz pieprz i sól do smaku. Wymiesza. Uformować 17 małych klopsików, a następnie każdy otoczyć w mące.
  3. Na patelni, na której smażyła się cebula wlać odrobinę oleju i podsmażyć klopsiki z obu stron na rumiano.
  4. Pieczarki oczyścić (polecam również przeczytać wpis: Pieczarki – myć, czy obierać?), pokroić w półplasterki.
  5. Por pokroić na półtalarki.
  6. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  7. Ściągnąć klopsiki z patelni, a na ich miejsce wrzucić na patelnię czosnek i por, podusić do zmniejszenia objętości (w razie potrzeby dodać trochę oleju). Następnie zwiększyć płomień i dorzucić pokrojone pieczarki, zarumienić.
  8. Kolejno zmniejszyć płomień i dodać na patelnię obie śmietany wymieszane ze sobą i dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje.
  9. Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, dodać do sosu, wymieszać.
  10. Po ok. 2-3 minutach dodać podsmażone klopsiki i całość jeszcze przez ok. 3 minuty podusić pod przykryciem.
  11. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Przed podaniem oprószyć posiekana natką pietruszki. Smacznego!

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

  1. ab :

    Hm, cebula wg tego przepisu idzie do śmieci i tylko potrzeba patelni po cebuli.

    Pewnie brakuje informacji co z tą cebulą zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.