Omlet z tuńczykiem

Omlet z tuńczykiem – pyszna propozycja na śniadanie z jajkami i tuńczykiem w roli głównej. Więcej dań z tuńczykiem znajdziecie tutaj: Tuńczyk – przepisy.

Omlet z tuńczykiem – Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym – ok. 98g po odsączeniu
  • 8 jajek
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie do ozdoby)

Omlet z tuńczykiem

Omlet z tuńczykiem – Wykonanie:

  1. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy/sosu własnego. Wymieszać go z dwiema łyżkami gęstej śmietany 18% na jednolitą masę.
  3. Jajka rozbić trzepaczką, a następnie dodać wyżej przygotowanego tuńczyka oraz posiekany szczypiorek (część zostawić do oprószenia już gotowego omleta), doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Na patelni roztopić masło, uważając, by się nie przypaliło. Wlać masę jajeczna i smażyć omlet z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Posypać resztą posiekanego szczypiorku, ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Omlet z tuńczykiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.