Babka majonezowa

Babka majonezowa – pyszna, puszysta i wilgotna babka, która przyprawia o zdziwienie nie jedną osobę – jak to majonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :)

Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy.


Babka majonezowa – Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g)
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g)
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 170g)
  • ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd.
  • 4 czubate łyżki majonezu (ok. 160g) – najlepiej słodki majonez typu Winiary, Hellmann’s
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy babki
  • cukier puder do oprószenia babki

Babka majonezowa

Babka majonezowa – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Obie mąki (pszenną tortową i ziemniaczaną) przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce majonezu, miksując tylko do czasu aż składniki się połączą, następnie dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i również zmiksować tylko do czasu połączenia się składników.
  5. Formę na babkę z kominkiem wysmarować dokładnie masłem. Wlać ciasto.
  6. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180st. C (grzałka góra- dół) przez ok. 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby ostygła. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Po całkowitym ostudzeniu oprószyć babkę cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową. Smacznego!

Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy.

Babka majonezowa
babka majonezowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.