Proziaki – to tradycyjna potrawa z Podkarpacia. Swoją nazwę zawdzieczają sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była “prozą”. Proziaki mają też wiele innych nazw: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki,sodziaki, placki na sodzie, a nawet łosuchy. Ich kształt może być okrągły o średnicy około 6-10 cm i grubość około 1-1,5 cm, ale także występują w postaci rombów. Proziaki standardowo pieczone są na blasze przy tradycyjnych kuchniach kaflowych opalanych drewnem. Jednak we współczesnych czasach mało gdzie można spotkać takie piece, więc równie dobrze można je przygotować na patelni lub w piekarniku.
Proziaki – Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml kefiru/ maślanki/ serwatki/ zsiadłego mleka (1 szklanka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 duże jajko
Podkarpackie proziaki na kefirze – Wykonanie:
- Mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną przesiać przez sitko do jednej miski.
- Do drugiej miski wlać kefir (lub zsiadłe mleko/serwatkę/maślankę), dodać sól i roztrzepane za pomocą trzepaczki jajko, wymieszać razem. Następnie przelać do miski z mąką i sodą, wyrobić jednolite ciasto (zagniatać przez ok. 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne).
- Kolejno rozwałkować ciasto na placek o grubość około 1-1,5 cm (w razie potrzeby podsypać blat mąką) i za pomocą krążka (ja używam okrągłej foremki do wykrawania pączków lub też można posłużyć się zwykłą szklanką) powycinać okrągłe proziaki. Pozostawić do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu (bez przeciągów) na ok. 15 minut.
- Piec proziaki na suchej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu przez około 5 min z każdej strony (powinny się zarumienić i nieco zwiększyć objętość). Proziaki można również przygotować w piekarniku – wystarczy je piec przez ok. 15 minut w 200 st.C. Po upieczeniu wyłożyć je na kratkę, by nieco odparowały.
- Przed krojeniem należy je nieco ostudzić.
- Najlepiej smakują maczane w śmietanie, dżemie, czy miodzie, a także z masłem czosnkowym.
Tylko po co to jajko? No chyba że ktoś lubi ‘żółciutkie’. Genialna prostota proziaków polega między innymi na nie używaniu jajek. Mąka/maślanka/proza(soda)/sól ot i sztuka. Ale w piekarniku jeszcze nie piekłem więc spróbuję ;-)
Bardzo dobre. Polecam wszystkim. Pozdrawiam
Bardzo dobre. Polecam wszystkim. Pozdrawiam
Moja mama piekła w piekarniku , ale posypywała je lekko cukrem i cynamonem.Do tego była zawsze jakaś zupa mleczna.
Pychota .
Smaki dzieciństwa.Muszę upiec teraz moim dzieciom.
Właśnie je robię…zobaczymy czy będą takie jak moja babcia nam robiła na piecu…mmmmm…
Kasia one są przepyszne :-)
Nigdy nie jadlam, chetnie zrobie. Troche mi przypominaja soda bread, ktory bardzo lubie
Pamiętam moja babcia je robiła są przepyszne
Potwierdzam pyszotka mniam mniam
Cudowne pamiętam moja mama robila teraz ja robie są super ba❤❤
No pewnie pychotka ,proziaczki super! moja Mamcia robi najlepsze na świecie ☺❤
Super .Ale ma Pani fajne przepisy.fajna jest Pani stronka