Malinowa chmurka

Malinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem, ale by nie męczyć się tyle jednego dnia, można bezę oraz kruchy spód przygotować sobie dzień wcześniej (dzięki temu beza też będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc). Malinową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać.

Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!

Malinowa chmurka – Składniki:

Składniki na spód z kruchego ciasta:

  • 4 żółtka z jajek klasy M
  • 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 170 g mąki pszennej
  • 130 g masła

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 800 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 1 litr wrzącej wody

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50ml gorącej wody

Składniki na bezę z migdałami:

  • 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 2 garści płatków migdałów (ok. 40g)

malinowa chmurka

Malinowa chmurka – Wykonanie:

  1. Przygotować bezę (najlepiej dzień wcześniej):  białka wraz ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenie odrysować formę o wymiarach 23x33cm, a w jej zakresie rozsmarować pianę z białek, wyrównać i posypać wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc).
  2. Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić.
  3. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
  4. Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone i miksować do czasu połączenia składników. W 50ml wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, ostudzić (żelatyna powinna być ostudzona, ale wciąż płynna). Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać.
  5. Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej po całej nocy w lodówce, gdy beza nieco wsiąknie kremu i nie kruszy się podczas krojenia. Smacznego!


malinowa chmurka

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

78 odpowiedzi na “Malinowa chmurka

  1. Ania Marcin Wiciejowscy says:

    Justyna Wiencis nie nie , przeglądam przeglądam patrzę o nie ale bym takie pyszności zjadła patrzę na nazwę i w myślach o Wow to jest to co Justa będzie robić sprawdzam jeszcze czy malinki są są a wiec to . Będzie pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.