Sernik z 5 jajek, poduszkowiec.
Serniki i serniczki Słodkości

Ciasto Poduszkowiec

Kuchnia : Polska

Ciasto Poduszkowiec – to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem, którego wykonanie zajmuje mniej niż 15 minut – nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza poduszeczkom z ciasta czekoladowego, które powstają po zrobieniu ‘kratki’ z masy serowej. Bardzo podobnym do tego ciasta jest dość popularny sernik Izaura, który różni się sposobem wylania masy serowej na ciasto oraz dodatkiem polewy czekoladowej. Tak więc jeśli szukacie czegoś szybkiego i słodkiego, to polecam Wam właśnie przepis na Poduszkowca :) Podane składniki dotyczą dużej blaszki o wymiarach: 25cm x 36cm.


Ciasto Poduszkowiec – Składniki:

Składniki na czekoladowy spód:

  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej tortowej – ok. 1 i 1/3 szklanki
  • 180 g cukru – ok. 4/5 szklanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju – pół szklanki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 125 ml wody – pół szklanki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady – 50g

*szklanka o pojemności 250ml

Składniki na masę serową:

  • 500 g mielonego sera (ja użyłam twarogu z wiaderka), a jeśli używacie sera w kostce, to trzeba go zmielić co najmniej 3-krotnie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g cukru zwykłego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

przepis na ciasto poduszkowiec
Ciasto Poduszkowiec

Ciasto Poduszkowiec – Wykonanie:

  1. Jajka ubić wraz ze zwykłym cukrem na puszystą masę.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do masy jajecznej dodać powoli strumieniem olej i wodę, a następnie roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i kakao – mieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Twaróg zmiksować z budyniem, cukrem zwykłym i wanilinowym. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub woreczka z uciętym rogiem, a następnie wycisnąć ją na masie kakaowej robiąc ‘kratkę”.
  5. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C (góra – dół) przez ok. 40 min (do tzw. suchego patyczka). Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta z twarogiem znajdziecie tutaj: Serniki – przepisy


Pyszny sernik poduszkowiec na masie serowej

4.6 / 5 ( 31 głosów )

24 thoughts on “Ciasto Poduszkowiec”

  1. Bardzo proszę, niech mi ktoś pomoże. Kiedy kolwiek robię ciasto z olejem wychodzi mi zakalec. Odmierzam wszystkie składniki tak jak w przepisie. Bardzo krótko miksuję tylko aby połączyć składniki. Wkładam do nagrzanego piekarnika, składniki w temperaturze pokojowej i zakalec, ciasto zbite. Proszę może ktoś ma jakąś radę.

    1. Najlepszy (moim zdaniem) jest z Piątnicy :) ale w Poduszkowcu sprawdzą się także zwykłe twarogi z wiaderka z Biedronki, czy President ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here