Gulasz z kurczaka z pieczarkami

Gulasz z kurczaka z pieczarkami – czyli pyszny gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem pieczarek w aromatycznym, ciemnym sosie.

Polecam również przepis na: gulasz drobiowy z serduszek drobiowych.


Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula – ok. 160g
  • 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu: bulion warzywny – przepis)

gulasz z kurczaka z pieczarkami

Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Wrzucić do pojemnika, następnie dodać 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli (niewielką, bo sos sojowy też jest dość słony), świeżo mielony pieprz do smaku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie oprószyć mięso mąką pszenną. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso do czasu zrumienienia.
  2. Na drugiej, większej patelni, rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dorzucić pieczarki pokrojone w ćwiartki i smażyć do czasu aż nadmiar wody odparuje. Kolejno wrzucić mięso na patelnię z cebulką i pieczarkami, zalać całość bulionem, dodać sos sojowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  3. W niewielkiej ilości zimniej wody rozpuścić łyżkę mąki pszennej, a następnie przelać do gulaszu szybko mieszając. Gotować do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!


gulasz drobiowy z pieczarkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.