Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki

Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – to pyszna propozycja na wiosenna surówkę do obiadu. W ciągu reszty roku można użyć zwykłą, białą kapustę, chociaż z tą młodą surówka jest delikatniejsza i najpyszniejsza :)


Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – Składniki:

  • 10 rzodkiewek – ok. 200g
  • pół główki białej kapusty (najlepiej młodej) – ok. 500g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka koperku świeżego

Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki

Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – Wykonanie:

  1. Białą kapustę umyć, osuszyć, pozbawić grubych łodyg, drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Rzodkiewkę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Wrzucić kapustę i rzodkiewkę do jednej miski, posypać solą, przemieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć kapustę z soków. Dodać koperek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku (ja używam proporcji podanych powyżej, ale wedle upodobań smakowych można dać więcej cukru lub soku z cytryny). Wymieszać, odstawić na 20-30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Taka surówka świetnie nadaje się do obiadu, czy grilla. Więcej surówkowych i sałatkowych inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.