Surówka z botwinki i papryki

Surówka z botwinki i papryki – pyszna i chrupiąca, w sam raz do dań z grilla lub do obiadu. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy


Surówka z botwinki i papryki – Składniki:

  • 1 korzeń botwinki (same liście i łodygi – bez buraczka) – ok. 22g
  • 1 średnia papryka czerwona – ok. 200g
  • 1 mała papryka żółta – ok. 140g
  • pół długiego ogórka – ok. 100g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z botwinki i papryki

Surówka z botwinki i papryki – Wykonanie:

  1. Obie papryki (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  2. Botwinkę (łodygi i liście bez buraczka) posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Ogórka pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy), pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Smacznego!

Surówka z botwinki i papryki
Więcej przepisów na grillowe sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki na grilla

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.