Kompot z rabarbaru i truskawek

Kompot z rabarbaru i truskawek – znakomity kompot z truskawek i rabarbaru – po schłodzeniu idealny na upalne dni jako alternatywa dla tradycyjnej lemoniady.  Nie trzeba się ściśle trzymać podanych poniżej proporcji – można dowolnie zmieniać proporcje w zależności, czy chcemy bardziej kwaśny czy słodki kompot.


Kompot z rabarbaru i truskawek – Składniki:

  • 4-5 dużych łodyg rabarbaru – ok. 350g
  • 250g truskawek
  • 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 litr wody

Kompot z rabarbaru i truskawek – Wykonanie:

  1. Rabarbar obrać ze skórki, odciąć liście i korzeń, łodygę pokroić na plasterki.
  2. Truskawki pozbawić szypulek.
  3. Przełożyć owoce do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać cukier wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu (owoce powinny zmięknąć).
  4. Wedle uznania przecedzić przez sitko i przelać do szklanek.
  5. W upalne dni podawać po schłodzeniu. Smacznego :)

Kompot z rabarbaru i truskawek

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.