botwinka zupa przepis prosty
Obiad Zupy

Zupa botwinka

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 12 minut | Porcje : 4 porcje

Zupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale zdecydowanie wersja ze smażonymi ziemniaczkami smakuje mi najbardziej. A jaka jest Wasza ulubiona forma podania botwinki? :)

Botwinka przepis

Gdy tylko nastaje czas na młodą botwinkę, to znak! Że obowiązkowo na obiad musi pojawić się u nas botwinka w postaci pysznej zupy! Najlepiej ze smażonymi ziemniaczkami, chociaż czasami też skusimy się na taką zabielaną ze zwykłymi ziemniakami z wody. Poniżej macie mój prosty i sprawdzony przepis na zupę botwinę. Zachęcam Was gorąco do testowania przepisu!

Zupa botwinka – Składniki:

  • 2 średnie marchewki – ok. 220 g
  • 1 mała pietruszka – ok. 50 g
  • 1 mały kawałek selera – ok. 70 g
  • 1,5 litra bulionu (mięsnego – może być przecedzony rosół, lub warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny przepis)
  • 1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze (pęczki młodych buraczków wraz z liśćmi) – ok. 260 g buraczków + ok. 400 g liści botwinki)
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb
  • opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy

Zupa botwinka – Wykonanie:

  1. Przygotować bulion wg tego przepisu: Bulion warzywny lub przecedzony rosół.  Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę go w pojemnikach na zapas, by później, w razie potrzeby użyć go jako bazę do sosów i zup.
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 10 minut (jeśli mamy do dyspozycji młode warzywa, to wrzucamy je równocześnie z botwinką i gotujemy razem, bez wcześniejszego obgotowywania włoszczyzny).
  3. Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na małym ogniu do miękkości przez kilka minut (aż buraczki będą miękkie)
  4. Przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę pszenną, szybko mieszając, a gdy mąka się zarumieni dodać 2-3 łyżki zupy i ponownie wymieszać. Następnie wlać zasmażkę do zupy i ją dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec doprawić botwinkę sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniaczkami.
  6. Opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy.
  7. Dodatkowo można również zabielić zupę śmietaną (należy wtedy do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, a następnie powoli wlewać śmietanę do zupy, cały czas mieszając).
  8. Całość oprószyć posiekanym koperkiem. Smacznego!

UWAGA:
Jeśli użyjecie mniejszej ilości buraczków, to niestety zupa wyjdzie bardziej blada, tak jak na poniższych zdjęciach. Dlatego warto pilnować tego, by buraków było ok. 250-300 gramów.

Zupa botwinka

Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem

Zupa ze świeżej botwinki

4.8 / 5 ( 6 głosów )

2 thoughts on “Zupa botwinka”

  1. Super zupka,ja używam zawsze Jogurtu ok 2 % zdrowiej i również smacznie.
    Czekam na młode buraczki chętnie ugotuje taką zupe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here