Zupa botwinka

Zupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale zdecydowanie wersja ze smażonymi ziemniaczkami smakuje mi najbardziej. A jaka jest Wasza ulubiona forma podania botwinki? :)


Zupa botwinka – Składniki:

  • 1 duża marchewka – ok. 220g
  • 1 mała pietruszka – ok. 40g
  • 1 mały kawałek selera – ok. 60g
  • 1,5 litra bulionu (mięsnego – może być przecedzony rosół, lub warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny przepis)
  • 2 pęczki botwinki (młodych buraczków wraz z liśćmi) – ok. 350g
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb
  • opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy

Zupa botwinka

Zupa botwinka – Wykonanie:

  1. Przygotować bulion wg tego przepisu: Bulion warzywny lub przecedzony rosół.  Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę go w pojemnikach na zapas, by później, w razie potrzeby użyć go jako bazę do sosów i zup.
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 10 minut (jeśli mamy do dyspozycji młode warzywa, to wrzucamy je równocześnie z botwinką i gotujemy razem, bez wcześniejszego obgotowywania włoszczyzny).
  3. Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na małym ogniu do miękkości przez kilka minut.
  4. Przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę pszenną, szybko mieszając, a gdy mąka się zarumieni dodać 2-3 łyżki zupy i ponownie wymieszać. Następnie wlać zasmażkę do zupy i ją dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec doprawić botwinkę sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniaczkami.
  6. Opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy.
  7. Dodatkowo można również zabielić zupę śmietaną (należy wtedy do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, a następnie powoli wlewać śmietanę do zupy, cały czas mieszając).
  8. Całość oprószyć posiekanym koperkiem. Smacznego!

Zupa botwinka

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.