Zupa botwinka – przepis na pyszną zupę z młodych buraczków. Koniecznie musicie ją zrobić póki sezon trwa :) Botwinkę można podawać na kilka sposobów, więc wybór dodatków pozostawiam już Wam :) My czasami jemy ją ze zwykłymi ugotowanymi ziemniakami, czasem z podsmażonymi, a innym razem z samym chlebem, czy też gotowanym na twardo jajkiem, ale zdecydowanie wersja ze smażonymi ziemniaczkami smakuje mi najbardziej. A jaka jest Wasza ulubiona forma podania botwinki? :)
Botwinka przepis
Gdy tylko nastaje czas na młodą botwinkę, to znak! Że obowiązkowo na obiad musi pojawić się u nas botwinka w postaci pysznej zupy! Najlepiej ze smażonymi ziemniaczkami, chociaż czasami też skusimy się na taką zabielaną ze zwykłymi ziemniakami z wody. Poniżej macie mój prosty i sprawdzony przepis na zupę botwinę. Zachęcam Was gorąco do testowania przepisu!
Zupa botwinka – Składniki:
- 2 średnie marchewki – ok. 220 g
- 1 mała pietruszka – ok. 50 g
- 1 mały kawałek selera – ok. 70 g
- 1,5 litra bulionu (mięsnego – może być przecedzony rosół, lub warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny przepis)
- 1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze (pęczki młodych buraczków wraz z liśćmi) – ok. 260 g buraczków + ok. 400 g liści botwinki)
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb
- opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy
Zupa botwinka – Wykonanie:
- Przygotować bulion wg tego przepisu: Bulion warzywny lub przecedzony rosół. Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę go w pojemnikach na zapas, by później, w razie potrzeby użyć go jako bazę do sosów i zup.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 10 minut (jeśli mamy do dyspozycji młode warzywa, to wrzucamy je równocześnie z botwinką i gotujemy razem, bez wcześniejszego obgotowywania włoszczyzny).
- Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na małym ogniu do miękkości przez kilka minut (aż buraczki będą miękkie)
- Przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę pszenną, szybko mieszając, a gdy mąka się zarumieni dodać 2-3 łyżki zupy i ponownie wymieszać. Następnie wlać zasmażkę do zupy i ją dokładnie wymieszać.
- Na koniec doprawić botwinkę sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniaczkami.
- Opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy.
- Dodatkowo można również zabielić zupę śmietaną (należy wtedy do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, a następnie powoli wlewać śmietanę do zupy, cały czas mieszając).
- Całość oprószyć posiekanym koperkiem. Smacznego!
UWAGA:
Jeśli użyjecie mniejszej ilości buraczków, to niestety zupa wyjdzie bardziej blada, tak jak na poniższych zdjęciach. Dlatego warto pilnować tego, by buraków było ok. 250-300 gramów.
Super zupka,ja używam zawsze Jogurtu ok 2 % zdrowiej i również smacznie.
Czekam na młode buraczki chętnie ugotuje taką zupe
Wszystko takie zdrowe, super! ;)