Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką – to pomysł na pyszny obiad w postaci filetów z kurczaka z dodatkiem podsmażonych, aromatycznych pieczarek i cebulki. Polecam również przepis na: Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką – Składniki:
- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka – ok. 400g
- 250g pieczarek
- 1 mała cebula – ok. 80g
- 1 kulka mozzarelli – 100g
- olej rzepakowy do smażenia – ok. 4-5 łyżek
- papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki do oprószenia filetów
Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką – Wykonanie:
- Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 płaskie kawałki i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, oregano oraz czosnkiem. Odstawić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej (ok. 2 łyżki), zeszklić cebulę.
- Pieczarki pokroić w kostkę, dorzucić do zeszklonej cebulki i smażyć do czasu aż pieczarki zmniejszą objętość, a nadmiar wody z grzybów odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć najpierw wszystkie filety z jednej strony, a następnie obrócić na drugą stronę, nałożyć farsz z pieczarek i posypać każdy kotlet mozzarellą. Przykryć wieczkiem i dusić do czasu aż mięso nie będzie surowe, a mozzarella ładnie się rozpuści. Usmażone filety z kurczaka przełożyć na talerze, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego!