Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką

Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką – to pomysł na pyszny obiad w postaci filetów z kurczaka z dodatkiem podsmażonych, aromatycznych pieczarek i cebulki. Polecam również przepis na: Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką


Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką – Składniki:

  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka – ok. 400g
  • 250g pieczarek
  • 1 mała cebula – ok. 80g
  • 1 kulka mozzarelli – 100g
  • olej rzepakowy do smażenia – ok. 4-5 łyżek
  • papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki do oprószenia filetów

Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką

Piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 płaskie kawałki i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, oregano oraz czosnkiem. Odstawić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej (ok. 2 łyżki), zeszklić cebulę.
  3. Pieczarki pokroić w kostkę, dorzucić do zeszklonej cebulki i smażyć do czasu aż pieczarki zmniejszą objętość, a nadmiar wody z grzybów odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć najpierw wszystkie filety z jednej strony, a następnie obrócić na drugą stronę, nałożyć farsz z pieczarek i posypać każdy kotlet mozzarellą. Przykryć wieczkiem i dusić do czasu aż mięso nie będzie surowe, a mozzarella ładnie się rozpuści. Usmażone filety z kurczaka przełożyć na talerze, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.