Zupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem zupa ogórkowa na rosole, nie oddaje takiej głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują smak ogórkowej. Niektórzy gotują zupę od razu z ziemniakami, lecz u nas z reguły ziemniaki gotowane są w osobnym garnuszku.
Zupa ogórkowa – Składniki:
- ok. 750g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
- 2,5 litra wody
- 2 duże marchewki – ok. 400g
- 1 średnia pietruszka – ok. 70g
- kawałek selera – ok. 125g
- kawałek pora – ok. 100g
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- ok. 500-600g ogórków kiszonych
- ok. 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
- 100ml śmietanki słodkiej 30% lub 36%
- 1 pęczek koperku
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przepis na zupę ogórkową:
- Mięso opłukać pod zimną wodą, włożyć do dużego garnka i zalać około 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zebrać pianę (szumowiny). Zmniejszyć płomień palnika, by zupa tylko delikatnie bąbelkowała (pyrkała). Przykryć garnek pokrywką i gotować mięso ok. 1 godziny. Po tym czasie dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotować kolejne pół godziny. Po 1,5 godzinie (poprzednie 60 minut + 30 minut) wyciągnąć z zupy mięso i pozostawić je do ostygnięcia. Następnie oddzielić mięso od kości.
- W międzyczasie, gdy gotuje się wywar z mięsa, obrać marchewki, pietruszki i seler, a następnie pokroić je w kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Odstawić na bok. Por pokroić na półtalarki i również zeszklić na patelni na łyżce masła. Do wywaru (już po wyciągnięciu mięsa z zupy) dodać podsmażone warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) i łyżkę soli. Gotować ok. 10 minut, a w międzyczasie ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (zalewę zachować na potem). Podsmażyć starte ogórki na 1 łyżce masła przez kilka minut, a następnie również dodać je do zupy i gotować ok.10- 15 minut.
- Na końcu dodać zalewę z ogórków, zaczynając od 1/2 szklanki i dodając ewentualnie więcej do smaku (u mnie ok. 3/4 szklanki o pojemności 250ml). Zagotować zupę, a następnie wyłączyć palnik. Dodać śmietankę, posiekany drobno koperek i kawałki mięsa (obrane wcześniej z żeberek).
- W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Oficjalnie to samo ale tu chodziło pewnie konserwowe czyli na occie
Niekoniecznie. Kwaszenie, to sztucznie wywołany proces kiszenia. Czyli szybciej i z użyciem chemii.
Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych?
To jedno i to samo a ludzie różnie mówią.