Truskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis. Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżych truskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać.
Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!
Truskawkowa chmurka – Składniki:
Składniki na spód z kruchego ciasta:
- 4 żółtka z jajek klasy M
- 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 170 g mąki pszennej
- 130 g masła
Składniki na galaretkę z malinami:
- 900 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody)
- 1 litr wrzącej wody
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
Składniki na bezę z migdałami:
- 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 3 płaskie łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 2 garści płatków migdałów (ok. 40g)
Dodatkowo:
- kilka świeżych truskawek do ozdoby
Truskawkowa chmurka – Wykonanie:
- Przygotować bezę (najlepiej dzień wcześniej): białka wraz ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenie odrysować formę o wymiarach 23x33cm, a w jej zakresie rozsmarować pianę z białek, wyrównać i posypać wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej na całą noc, by odpowiednio się wysuszyła.
- Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej) lub zamiast kruchego spodu wyłożyć na dół herbatniki: Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić.
- Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych truskawek, to trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
- Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone i miksować do czasu połączenia składników. W 50ml wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, ostudzić (żelatyna powinna być ostudzona, ale wciąż płynna). Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać.
- Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Na sam wierzch wyłożyć świeże truskawki przekrojone na połówki. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej po całej nocy w lodówce, gdy beza nieco wsiąknie kremu i nie kruszy się podczas krojenia. Smacznego!
Polecam wersję z malinami, mega pyszna
Też jest na blogu :)
https://kulinarneprzeboje.pl/2018/03/30/malinowa-chmurka/