Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką

Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką -kolorowa i pyszna, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie. W wersji nieco mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub wymieszać je w proporcji pół na pół. Dla podkreślenia smaku, wedle uznania, można również dodać odrobinę czosnku.

Więcej surówkowych i sałatkowych inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy


Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką – Składniki:

  • 100g makaronu w kształcie ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • 180g szynki (u mnie szynka szefa)
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • wedle uznania dodatkowo inne przyprawy, np. czosnek lub zioła prowansalskie

Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką

Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką – Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić paprykę w kostkę.
  3. Szynkę również pokroić w kostkę.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Do jednej miski wrzucić ugotowany makaron, paprykę, kukurydzę i szynkę. Dodać do sałatki majonez oraz koperek, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego!

Więcej surówkowych i sałatkowych inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.