Surówka z białej kapusty i marchewki

Surówka z białej kapusty i marchewki – prosta w wykonaniu surówka na słodko-kwaśno. Idealnie smakuje zarówno z młodą kapustą, jak i tą nieco starszą :)

Polecam również przepis: Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki


Surówka z białej kapusty i marchewki – Składniki:

  • pół główki młodej kapusty – ok. 560g
  • 2 duże marchewki – ok .400g
  • pęczek koperku
  • 3 łyżeczki cukru (mniej lub więcej wedle uznania)
  • 4 łyżki soku z cytryny (mniej lub więcej wedle uznania)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z białej kapusty i marchewki

Surówka z białej kapusty i marchewki – Wykonanie:

  1. Kapustę pozbawić grubych części,  a następnie potrzeć na tarce lub drobno poszatkować nożem.
  2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach.
  3. Wrzucić kapustę i marchewkę do jednej miski, posolić i odstawić na ok. 15-20 minut, a następnie odcisnąć nadmiar płynów, dodać olej, przemieszać.
  4. Koperek drobno posiekać, dodać do miski z warzywami. Następnie doprawić surówkę do smaku cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać. Smacznego!

Polecam również przepis: Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.