Schab duszony w sosie pomidorowym

Schab duszony w sosie pomidorowym – czyli pyszne duszone mięsko w aromatycznym sosie z pomidorów i ziół. Mój poprzedni przepis na schab duszony cieszy się dużą popularnością, więc myślę, że i ten przepis na schab w sosie przypadnie Wam również do gustu.

Polecam spojrzeć na przepis: Schab w sosie. Schab duszony w sosie własnym.


Schab duszony w sosie pomidorowym – Składniki:

  • 4 grube plastry schabu (ok. 550g)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz, papryka słodka do doprawienia mięsa
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500ml bulionu mięsnego (np. przecedzony rosół) lub warzywnego (z tego przepisu: bulion warzywny przepis)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oreagano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml śmietanki 30%

Schab duszony w sosie pomidorowym

Schab duszony w sosie pomidorowym – Wykonanie:

  1. Plastry schabu umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem.  Następnie z obu stron doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką oraz oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron, a po usmażeniu ściągnąć z patelni.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  3. Na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso, zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć całość przez ok. pół minuty, cały czas mieszając. Kolejno dodać pomidory z puszki, smażyć całość przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, bulion, ziele angielskie, liścia laurowego, bazylię, oregano, majeranek oraz cukier. Wymieszać. Włożyć do sosu mięso i dusić całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 25-30 minut.
  4. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżeczki mąki, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki. Dodajemy do sosu, mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.
  5. Schab w sosie pomidorowym możemy podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Smacznego!

Jeśli lubicie wieprzowinę w sosie, to polecam spojrzeć również na ten przepis: Schab w sosie. Schab duszony w sosie własnym.


Schab duszony w sosie pomidorowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.