Truskawkowiec bez pieczenia

Truskawkowiec bez pieczenia – to pyszne ciasto na herbatnikach, składające się z 3 warstw, w tym dwóch na bazie truskawek. Gorąco je polecam ze świeżymi truskawkami w sezonie, chociaż i poza nim można je wykonać z truskawkami mrożonymi, które wcześniej należy rozmrozić i odsączyć na sitku. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23×23 cm.

Truskawkowiec bez pieczenia – Składniki:

Składniki na warstwę truskawkową:

  • 400g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru
  • 330 ml śmietanki 30%

Składniki na warstwę jogurtową:

  • 1 jogurt typu greckiego – 400g
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku

Składniki na warstwę galaretkową:

  • 450g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml gorącej przegotowanej wody

Dodatkowo:

  • ok. 230g herbatników Mini Betini (można użyć innych w ilości takiej, by utworzyć trzy warstwy)

Truskawkowiec bez pieczenia

Truskawkowiec bez pieczenia

Truskawkowiec bez pieczenia – Wykonanie:

  1. WARSTWA TRUSKAWKOWA: Formę wyłożyć folia spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, zblendować na jednolity mus, a następnie doprowadzić go w garnuszku do wrzenia. Wyłączyć płomień, a następnie dodać 2 galaretki w proszku i wymieszać dokładnie. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej mus, wymieszać. Wstawić masę na kilka minut do lodówki aż delikatnie zacznie tężeć, a następnie przelać ją na dno blaszki wyłożone herbatnikami, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę ciasteczek. Wstawić ciasto do lodówki.
  2. WARSTWA JOGURTOWA: Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, by uniknąć ewentualnych grudek w masie. W 200 ml gorącej wody rozprowadzić galaretkę cytrynową, dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną galaretkę wymieszać z jogurtem. Wyjąć ciasto z lodówki i lekko stężała masę przelać na warstwę herbatników, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z ciasteczek. Ponownie schować ciasto do lodówki.
  3. WARSTWA GALARETKOWA: Pozostałe 450g truskawek również oczyścić, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Gdy galaretki zaczną nieco tężeć, wyjąć ciasto z lodówki i rozsmarować na herbatnikach cienką warstwę galaretki, a do niej ‘poprzyklejać’ pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Następnie zalać wierzch pozostałą galaretką. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by wszystkie masy odpowiednio stężały. Smacznego!

Polecam również inne przepisy z truskawkami, które znajdziecie tutaj: TRUSKAWKI PRZEPISY


Truskawkowiec bez pieczenia

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Truskawkowiec bez pieczenia

  1. Ala :

    Idealnie słodko-orzeźwiający! Całe szczęście, że zrobiłam od razu półtorej porcji!:):):) Wyszła mi taka szklana forma od piekarnika o wymiarach 44×30 cm. Dooporowo i na sobotę i na niedzielę::)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.