Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia.

Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm.


Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (ok. 210g)
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16g lub prawdziwy cukier waniliowy)
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 2,5 szklanki mąki (ok. 375g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 50g masła (lub trochę więcej jeśli kruszonka jest zbyt sucha)
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej tortowej

*szklanka o pojemności 250 ml

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Wykonanie: 

  1. Jajka (razem żółtka i białka) ubić wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Zmniejszyć obroty miksera, dodać powoli maślankę, a następnie delikatnym strumieniem wlać oliwę z oliwek (lub olej).
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać łyżka po łyżce do ciasta i mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
  4. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Przygotować kruszonkę wg tego wpisu: Kruszonka – przepis – najlepszy! (do tego ciasta użyłam połowy porcji, czyli 50g masła, 50g cukru i 100g mąki pszennej)
  6. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Poukładać na wierzchu ciasta (najlepiej by były to niezbyt miękkie truskawki i nie kroję ich na mniejsze kawałki – co pozwala uniknąć ewentualnego zakalca; zbyt dojrzałe truskawki mogą puścić zbyt wiele soku i zakalec murowany). Całość oprószyć kruszonką.
  7. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec  przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego!

UWAGA: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Polecam również przeczytać wpis: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?

Może zaciekawią Cię również poniższe przepisy:

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

  1. Aneta Dudek says:

    Dzisiaj robiłam robię to ciasto z różnymi owocami a jesienią z jabuszkami na wierzch ciasta daje jeszcze kruszonkę pycha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.