Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje!

Kruszonka – przepis na najlepszą kruszonkę bazuje na dobraniu odpowiednich proporcji, czyli na 1 część masła przypada 1 część cukru (najlepiej cukru pudru, bo zwykły cukier będzie ‘strzelać’ między zębami) oraz 2 części mąki pszennej.
Dużym plusem kruszonki jest to, że można ją modyfikować na wiele sposobów. Wedle uznania część zwykłej mąki pszennej można zastąpić zmielonymi migdałami lub orzechami albo dodać np. płatki owsiane. Niektórzy dodatkowo wzbogacają ją o wiórki kokosowe.

Zobacz poniżej  jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciasta! Taką najprostszą, tradycyjną kruszonkę bez dodatków.


Kruszonka – Składniki:

  • 100g masła (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 100g cukru (u mnie cukier puder), ale może być też zwykły cukier lub cukier brązowy
  • 200g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500)

Kruszonka – Przepis – Wykonanie:

  1. Miękkie masło, mąkę pszenną oraz cukier puder wrzuć do jednej miski. Za pomocą dłoni wyrabiaj ciasto przez kilka minut, najpierw je ściskając, by tworzyło zwarte ciasto, a na koniec rozkruszając na mniejsze kawałki. Jeśli chcecie, by kruszonka była bardziej zwarta i tworzyła większe grudki, to możecie dodać nieco więcej masła. Czasami, by kruszonkę łatwiej dało się wyrobić, można na chwilę schłodzić ją w lodówce, a następnie kontynuować jej wyrabianie. Taka ilość kruszonki, jak z podanych wyżej składników, wystarczy na dużą blaszkę o wymiarach 25×40 cm.

UWAGA!

Idealna kruszonka po ściśnięciu jej w dłoniach powinna uformować jeden, dość zwarty (nie musi być bardzo zwarty) kawałek. Wedle uznania, jeśli uważamy, że kruszonka jest zbyt ‘sucha’ , to możemy dodać nieco masła. Jeśli uważamy zaś, że jest zbyt ‘mokra’ to podsypujemy odrobiną mąki.

Kruszonka idealnie nadaje się do posypania wierzchu zapiekanych owoców czy też jako uwieńczenie drożdżowego placka.

Wedle uznania można cukier puder zastąpić cukrem zwykłym lub brązowym.

Koniecznie użyjcie masła dobrej jakości! Margaryna niestety popsuje cały smak kruszonki.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.