Proste ciasto z truskawkami na oleju

Proste ciasto z truskawkami na oleju – to szybkie i puszyste ciasto z truskawkami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;) Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w kwadratowej blaszce o wymiarach 23×23 cm.

Proste ciasto z truskawkami na oleju – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu waniliowego lub cytrynowego
  • ok. 400g truskawek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szklanka = 250ml

Proste ciasto z truskawkami na oleju – Wykonanie:

  1. Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej i olejek (aromat) waniliowy (lub cytrynowy).
  2. Powoli, partiami (łyżka po łyżce) dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać mikserem (lub drewnianą łyżką), do uzyskania jednolitej masy (ale tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste).
  3. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie poukładać na wierzchu ciasta.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na nią ciasto z owocami.
  5. Piec ciasto z truskawkami w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”).
  6. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

 

Polecam również inne ciasta z truskawkami:

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Proste ciasto z truskawkami na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.