Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – krótko mówiąc: niebo w gębie! :) Jeśli lubicie kremowe sosy i łososia lub jeśli robiliście mój przepis na Tortellini ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami i Wam smakowało, to ten przepis też skradnie Wasze serce :)


Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Składniki:

    • ok. 600g filetu z łososia (podzielić na 4 kawałki)
    • 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli)
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 średnia cebula (ok. 120g)
    • 3 garście świeżego szpinaku (ok. 60g)
    • 150 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych z oleju, ale 2-3 łyżki można wykorzystać do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli)
    • 250g serka mascarpone
    • 100 ml śmietanki kremówki 36%
    • garść świeżo startego parmezanu (ok. 40g)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Wykonanie:

  1. Łososia umyć, osuszyć, jeśli ma skórę i ości, to należy je usunąć (ości najlepiej wyciągnąć za pomocą pęsety, a skórę, cieniutko odkroić nożem). Doprawić rybę z obu stron solą i pieprzem.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Na patelni rozgrzać na dużym płomieniu 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów, a następnie skręcić płomień o połowę i wrzucić łososia na gorącą patelnię, najpierw w dół od strony, na której wcześniej była skóra łososia, a następnie podsmażyć rybę z drugiej strony. Po usmażeniu łososia ściągnąć go z patelni i odłożyć na bok.
  6. Na tę samą patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować (co jakiś czas mieszając) z 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Dodać parmezan oraz 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  7. Na koniec należy ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała.
  8. Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego!

Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.