Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować?

Jak ugotować jajka na twardo? Ile gotować? Niby zadanie banalnie proste, a jednak czasami jajko gotujemy za długo i żółtko robi się brzydkie… a innym razem gotujemy za krótko i zamiast jajka na twardo mamy jajko na miękko lub półmiękko.

Ugotować jajko na twardo do pisanek to nie problem, o ile potem nie mamy zamiaru go zjeść. Jeśli jednak zależy nam by ugotować perfekcyjne jajko na twardo, idealnie ścięte i pięknie żółte bez ściemniałych brzegów żółtka, to ważne już jest gotowanie odpowiednio co do jednej minuty.

Poniżej zamieściłam kilka cennych wskazówek, m.in. o tym, ile jajka na twardo trzeba gotować, by były idealne. Mam nadzieję, że przyda się to Wam nie tylko na Wielkanoc, ale także wtedy, kiedy najdzie Was ochota na jajka w majonezie na śniadanie, kolację, czy też będziecie potrzebowali jajka na twardo do sałatki.


Jajka na twardo czas gotowania w zależności od ich wielkości:

  • Małe, “S” (do 5 cm wysokości) – gotuj ok. 8 minut
  • Średnie, “M” (ok. 6 cm wysokości) – gotuj ok. 9 minut
  • Duże,  “L” (ok. 7 cm wysokości) – gotuj ok. 10 minut

Zbyt długie gotowaniem, powyżej 10 minut, spowoduje, że na brzegach żółtka pojawi się zielonkawo-szara otoczka, co niestety nieco psuje smak jajka oraz wygląda mało estetycznie.

Jajko ugotowane na twardo ma ok. 78 kcal.

Jak gotować jajka na twardo?

Sposób numer 1 – tradycyjny, w garnku:

  1. Jajka najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej lub umyć je w letniej wodzie.
  2. Następnie jajka włożyć do garna (najlepiej by był on dość duży – szeroki, by na jego dnie można było poukładać jajka obok siebie, a nie warstwowo).
  3. Wlać do garnka zimną wodę (nie należy nigdy wrzucać jajek do już gotującej się wody, gdyż z powodu szoku termicznego dojdzie do ich pęknięcia), tak by zakrywała całe jajka. Posolić ją. Ustawić średnią moc palnika (Tak, by woda tylko lekko bulgotała, a jajka w niej nie podskakiwały). Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu odczekać tyle minut ile potrzebują jajka, w zależności od ich wielkości. Nigdy jednak nie należy gotować jajek dłużej niż 10 minut, by nie doprowadzić do pojawienia się szarej otoczki na żółtku.
  4. Następnie zdjąć garnek z ognia i wstawić pod kran z lejącą się zimną wodą, by całkowicie wyparła z garnka tę gorącą. Pozostawić jajka do całkowitego ostygnięcia, a  gdy będą już zimne, obrać je ze skorupki. Smacznego!

Jak gotować jajka na twardo? 

Sposób numer 2, w parowarze:

  1. Jajka umyć w letniej wodzie, a następnie włożyć je do parowaru i włączyć urządzenie.
  2. By jajka ugotowały się na twardo należy je parować przez ok. 12 minut (czas tez czasami może się nieznacznie różnić od mocy parowaru).
  3. Po tym czasie wyłączyć parować, jajka umieścić w garnuszku z zimną wodą, a po schłodzeniu obrać ze skorupek. Smacznego!

 

Zobacz również: Jak zrobić jajko sadzone?

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.