Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho  – HIT sezonu ogórkowego! – Pyszne i chrupiące ogórki małosolne w woreczku, na sucho i bez grama wody! Nie wierzycie? To sprawdźcie koniecznie! :)



Pewnie większość z Was jest przyzwyczajona do tradycyjnego przygotowywania ogórków małosolnych (zobacz wpis: przepis ogórki małosolne w słoiku), więc ten przepis zapewne wywołuje u Was zdziwienie… no bo jak to tak na sucho? bez zalewy? :)

Ogórki małosolne na sucho to pochodzący z Rosji sposób na kiszenie ogórków bez zalewy. Jest to bardzo prosty sposób na pyszne ogóreczki, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w woreczku (najlepiej takim grubszym, do mrożonek), zamknąć go szczelnie i odstawić na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy nim potrząsając, by smaki równomiernie się rozeszły. Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce do około 3 dni.

Ogórki małosolne na sucho – Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • kawałek chrzanu (ok. 8 cm; gramów)
  • 2 baldachy kopru (lub mały pęczek świeżego, nieposiekanego koperku)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Ogórki małosolne na sucho – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, wrzucić do miski i zalać zimną woda. Odstawić na godzinę.
  2. Po tym czasie zlać wodę, ogórki dokładnie osuszyć i odciąć końcówki by sól szybciej wnikała w ogórki. Tak przygotowane ogóreczki przełożyć do grubego woreczka foliowego dostosowanego do kontaktu z żywnością. Najlepiej użyć woreczków na mrożonki, takich z zapięciem, które wykonane są z dość grubej folii (worek powinien być grubszy i szczelny, ponieważ ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku).
  3. Chrzan i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i wraz z solą, koprem i gorczycą dodać do ogórków. Woreczek szczelnie zamknąć, usuwając nadmiar powietrza ze środka woreczka. Kilkukrotnie energicznie nim potrząsnąć i wstawić do lodówki na 4 godziny. Następnie wyjąć woreczek z lodówki i odstawić go w ciepłe miejsc (np. na blat kuchenny) na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują dnia kolejnego. Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni. Smacznego :)

Polecam Wam też inne przepisy na przetwory z ogórków:


ogórki małosolne na sucho po dobie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.