Karkówka pieczona w ketchupie

Karkówka pieczona w ketchupie – prosta, pyszna, krucha karkówka zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką. Polecam na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Z kilograma karkówki wydzieliłam 7 plastrów o grubości ok. 1-1,5 cm.

Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche.


Karkówka pieczona w ketchupie – Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 średnie cebule – ok. 250g
  • 2 papryki czerwone – ok. 400g
  • 350 g pieczarek
  • 560 g ketchupu pikantnego (u mnie Madero)
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia

Karkówka pieczona w ketchupie

Karkówka pieczona w ketchupie – Wykonanie:

  1. Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1-1,5 cm. Rozklepać delikatnie tłuczkiem. Oprószyć je z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Nastepnie otoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć karkówkę z obu stron. Odstawić.
  2. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  3. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
  4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
  5. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie podsmażoną karkówkę, następnie cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w kostkę, a na wierzchu pieczarki pokrojone w plasterki.
  6. Całość polać ketchupem wymieszanym z wodą.
  7. Przykryć naczynie żaroodporne, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C i zapiekać przez ok. 90 minut. Podawać np. z chlebem. Karkówka najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.