Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym

Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – prosty, a zarazem oryginalny pomysł na obiad, czy kolację. Bazą tego dania są naleśniki oraz idealne jajka sadzone, o których przygotowaniu możesz poczytać tutaj: Jak zrobić jajko sadzone?


Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Składniki:

Składniki na naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g)
  • 3/4 szklanki wody (ok. 180 ml)
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 180ml)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta + ewentualnie olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula (ok. 80g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 duże garście szpinaku (ok. 40g)
  • 4 plasterki sera (u mnie Królewski)
  • 4 duże plasterki szynki (u mnie Gotowana extra)
  • 4 jajka sadzone (zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone?)
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku

*szklanka o pojemności 250ml

Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym

Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto na naleśniki: wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, z podanego ciasta usmażyć na złoty kolor 4 naleśniki.
  2. Na innej patelni roztopić masło, zarumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), szpinak, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  4. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć naleśniki, a na nich najpierw plaster sera, potem plaster szynki, farsz szpinakowy, a na koniec jajko sadzone. Złożyć brzegi naleśników do środka, tworząc kieszonki.
  5. Piec naleśniki przez 5 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji żółtka. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć naleśniki posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.