Proste i puszyste ciasto z malinami

Proste i puszyste ciasto z malinami na oleju – to szybkie i puszyste ciasto z malinami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;) Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w kwadratowej blaszce o wymiarach 23×23 cm.

Proste i puszyste ciasto z malinami – Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu cytrynowego
  • ok. 350g malin
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*szklanka = 250ml

 

Proste i puszyste ciasto z malinami – Wykonanie:

  1. Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy.
  2. Powoli, partiami (łyżka po łyżce) dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać mikserem (lub drewnianą łyżką), do uzyskania jednolitej masy (ale tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste).
  3. Maliny opłukać, odsączyć na sitku, a następnie wrzucić do ciasta i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na nią ciasto z owocami.
  5. Piec ciasto z malinamiw temperaturze 180 stopni przez ok. 35 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”).
  6. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

 

Polecam również inne ciasta z malinami:

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.