Placki z cukinii z fetą. Kolokithokeftedes.

Placki z cukinii z fetą – czyli greckie placuszki z cukinii zwane kolokithokeftedes. W połączeniu z greckim sosem tzatziki tworzą pyszny duet, który polecam Wam na obiad lub kolację.


Placki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes – Składniki:

  • 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki)
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek mięty i koperku
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
  • do podania sos tzatziki (zobacz przepis: grecki sos tzatzyki)

Placki z cukinii z fetą. Kolokithokeftedes.

Placki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes – Wykonanie:

  1. Przygotować sos z tego przepisu: Sos tzatziki
  2. Cukinie umyć, osuszyć, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski, posolić, przemieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru soków, które puściła. Następnie dodać do odciśniętej cukinii roztrzepane jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Posiekać drobno cebulkę oraz zioła, a ser feta drobno pokruszyć. Dodać do masy z cukinii, delikatnie wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Układać za pomocą łyżki małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego!

Zamiast sosu tzatziki równie dobrze można podawać placuszki z sosem czosnkowym.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Placki z cukinii z fetą. Kolokithokeftedes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.