Ciasto balowe

Ciasto balowe – pyszne, proste i słodkie ciasto, które przypadnie na pewno wszystkim wielbicielom masy krówkowej. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na noc pozostawić w lodówce, by herbatniki i krakersy zmiękły. Ciasto balowe bardzo przypomina ciasto 3 bit na biszkopcie.

Jeśli wolicie ciasta bez pieczenia to gorąco polecam ten przepis: ciasto 3 bit bez pieczenia – klik


Ciasto balowe – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki pszennej – ok. 80g
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej – ok. 100g
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 160g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 gotowe budynie waniliowe w proszku (bez cukru, każdy po 40g)
  • 500ml mleka
  • 200g masła
  • 6 czubatych łyżek cukru – ok. 110g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16g

Poncz:

  • ok. 1 szklanka soku 100% pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (510g) lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ok. 140g herbatników (10 paczek herbatników Mini Betini)
  • ok. 115g krakersów (27 sztuk)
  • 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • ok. 50g białej czekolady
  • ok. 50 g mlecznej czekolady


Ciasto balowe – Wykonanie:

  1. Masy krówkowej nie trzeba uprzednio gotować. Zaś mleko skondensowane należy gotować w garnuszku z wodą (puszka musi być cała zanurzona w wodzie), na małym ogniu przez minimum 2 godziny.
  2. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Następnie wrzucać po jednym żółtku ,dalej miksując. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie mieszać je delikatnie (drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach), tylko do czasu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 25cm x 36cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 18-23 minuty (do zarumienienia i suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a później przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  3. MASA BUDYNIOWA: Ugotować 2 gotowe budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru zwykłego do smaku (u mnie ok. 110g) i cukru wanilinowego. Po ostygnięciu budyniu, utrzeć go z masłem (czyli do utartego na puszystą masę masła, dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy).
  4. Jeden blat biszkoptu włożyć do blaszki i nasączyć go połową soku pomarańczowego. Następnie na biszkopt nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym sokiem. Posmarować wierzch resztą masy budyniowej, a na niej wyłożyć herbatniki. Następnie na herbatnikach rozprowadzić masę krówkową (lub ugotowane mleko skondensowane). Wyłożyć krakersy.
  5. MASA ŚMIETANOWA:  Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Do płynnej, ale ostudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć to z pozostałą ubitą śmietaną i dokładnie wymieszać, do czasu połączenia się składników. Wyłożyć śmietanę na krakersy.
  6. Obie czekolady zetrzeć na tarce. Posypać nimi wierzch ciasta.
  7. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, by herbatniki i krakersy zmiękły). Smacznego!


Ciasto balowe

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.