Kotlet po hawajsku

Kotlet po hawajsku – to pyszny i szybki sposób na drobiowy kotlet bez panierki. Duszenie go w końcowym etapie smażenia sprawia, że jest on niezwykle soczysty. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Polecam również wypróbować przepis na: Kotlet po kowalsku oraz Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami


Kotlet po hawajsku – Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1/3 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka

kotlet po hawajsku

Kotlet po hawajsku – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, pozbawić ewentualnych błonek. Przekroić wzdłuż na 2 filety. W osobnej miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z czosnkiem, papryką, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na minimum pół godziny.
  2. Na patelni (w razie potrzeby) rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć filety z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia drugiej strony nałożyć na wierzch plaster ananasa z puszki, a na to plaster sera. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość do czasu aż ser się rozpuści (ok. 2-3 minuty).
  3. Po usmażeniu przełożyć kotlety po hawajsku na talerz, a dziurkę od ananasa wypełnić łyżeczką żurawiny ze słoiczka. Smacznego!

kotlet po hawajsku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Kotlet po hawajsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.