Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami pod przepyszną kruszonką :) Dodatkowo wedle uznania możecie ciasto oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem, ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilość cukru w cieście z 1 szklanki do około 3/4 szklanki, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie. Do wykonanie tego ciasta polecam twardsze śliwki, które nie puszczą zbytnio soków, a to zapobiegnie powstawaniu zakalca.

Więcej informacji jak uniknąć zakalca znajdziecie pod tym wpisem: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?


Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 280 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
  • 1 szklanka cukru – ok. 220 g

Składniki na kruszonkę:

    • 100g masła (dobrej jakości, 82% tłuszczu) – pół kostki
    • 100g cukru (u mnie cukier puder), ale może być też zwykły cukier lub cukier brązowy – ok. pół szklanki
    • 200g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500) – ok. 1,5 szklanki

Dodatkowo:

  • ok 400g śliwek (u mnie węgierka, 14 sztuk)
  • cukier puder lub lukier – opcjonalnie do ozdobienia wierzchu ciasta

*szklanka o pojemności 250 ml

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonanie tego ciasta polecam twardsze śliwki, które nie puszczą zbytnio soków, a to zapobiegnie powstawaniu zakalca. Więcej informacji jak uniknąć zakalca znajdziecie pod tym wpisem: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć?
  2. Za pomocą miksera, na szybkich obrotach, utrzeć masło ze szczyptą soli oraz szklanką cukru na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Wyłączyć mikser, dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość za pomocą drewnianej łyżki, do czasu połączenia się składników.
  3. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.
  4. Śliwki pozbawić umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek. Poukładać je na wierzchu ciasta skórką do dołu.
  5. Przygotować kruszonkę z tego przepisu: Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje! Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta.
  6. Piekarnik nagrzać do 160 st. C (góra-dół) i piec ciasto przez ok. 55-65 minut (do tzw. suchego patyczka oraz zarumienienia się kruszonki). Po upieczeniu pozostawić ciasto na 15 minut w otwartym piekarniku do ostudzenia. Opcjonalnie można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem (ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilość cukru w cieście z 1 szklanki do około 3/4 szklanki, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie). Smacznego!


Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.