Ciasto Zemsta Teściowej, czyli Wiśniowa Chmurka to pyszne warstwowe ciasto o przezabawnej nazwie ;) Jedni twierdzą, że jest na na tyle słodkie, jak słodka zemsta, której głównym celem było ‘utuczenie’ synowej ;) Inni zaś głoszą legendę, że zemsta teściowej związana jest ze zrobieniem psikusa zięciowi poprzez pozostawienie w cieście niewypestkowanych wiśni ;) Osobiście jednak polecam nikomu psikusa nie robić i użyć wydrylowanych wiśni ;) Ciasto jest nieco pracochłonne, ale za to efekt końcowy rewelacyjny! – nie tylko wizualnie, ale też smakowo! :)
Polecam również przepis: Malinowa Chmurka
Ciasto Zemsta Teściowej – Wiśniowa Chmurka – Składniki:
Składniki na spód z kruchego ciasta:
- 4 żółtka z jajek klasy M
- 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 170 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szklanka +1 łyżka)
- 130 g masła
Składniki na galaretkę z wiśniami:
- 600 g wypestkowanych wiśni z kompotu/syropu (zobacz przepis na domowy kompot z wiśni)
- 4 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody)
- 1 litr wrzącej wody
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50ml gorącej wody
Składniki na bezę z migdałami:
- 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 200 g cukru (niepełna szklanka)
- 3 płaskie łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 2 garści płatków migdałów (ok. 50g)
*szklanka o pojemności 250ml
Ciasto Zemsta Teściowej – Wiśniowa Chmurka – Wykonanie:
- Przygotować bezę (najlepiej dzień wcześniej): białka wraz ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenie narysować prostokąt o wymiarach 23x33cm i rozprowadzić na nim pianę z białek, wyrównać i posypać wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona (ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut w razie potrzeby). Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc).
- Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-20 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić.
- Przygotować warstwę galaretkową: Wiśnie odsączyć z kompotu na sitku. Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
- Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone i miksować do czasu połączenia składników. W 50ml wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, ostudzić (żelatyna powinna być ostudzona, ale wciąż płynna). Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać.
- Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej po całej nocy w lodówce, gdy beza nieco wsiąknie kremu i nie kruszy się podczas krojenia. Smacznego!
Uwaga: bezę należy przykryć inaczej w lodówce wchłonie wilgoć i mocno zmięknie.
Robiłam dwa razy. Ciadto rewelacja.
Beze przykryć?
Bardzo dokladnie napisane co i jak po kolei:) Jak nie wyjdzie to naprawde bede skończoną ofermą:)))