Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem

Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem – to kolejna pyszna propozycja na blogu na sałatkę z serkiem wiejskim. Ze względu na dodatek jajek jest dość sycąca. Polecam ją na śniadanie, kolację lub w pudełeczko do pracy.

Zachęcam do wypróbowania również takich przepisów jak: Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji , Sałatka z serkiem wiejskim i groszkiem konserwowym oraz Sałatka z rzodkiewek i serka wiejskiego.


Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem – Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju – 130g po odsączeniu
  • 1 opakowanie serka wiejskiego – 200g
  • 4 jajka
  • 2-3 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 czubata łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
  •  2 duże łodyżki szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

 

Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem – Wykonanie:

  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki za pomocą widelca.
  2. Jajka ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo?). Pokroić jajka w drobną kostkę.
  3. Ogórki konserwowe lub kiszone również pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Szczypiorek posiekać.
  5. Tuńczyka wrzucić do miseczki, dodać pokrojone jajka, ogórki oraz część szczypiorku. Kolejno dodać obie musztardy oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Na koniec dodać serek wiejski wraz ze śmietanką i delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać resztą szczypiorku. Smacznego!

Polecam również wypróbować takie przepisy jak: Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji oraz Sałatka z rzodkiewek i serka wiejskiego.

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sałatka z serkiem wiejskim i tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.