Fit pizza na spodzie z kalafiora

Fit pizza na spodzie z kalafiora – jest bardzo prosta i nieco szybsza w wykonaniu niż tradycyjna pizza, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdży. Pizza ta jest również lekka i pyszna. Można rzec, że pizza z kalafiora to bezglutenowa wersja pizzy, nieco zdrowsza i mniej kaloryczna. Będzie ona idealna dla osób, które nie lubią nudy w kuchni i maja ochotę wypróbować coś innego lub po prostu przemycić nieco więcej warzyw do swojego menu. Poza tym po spożyciu takiej pizzy nie będziemy aż tak ociężali jak po tradycyjnej pizzy.

Kalafiorowa pizza ma dość lekką konsystencję, więc należy ją jeść za pomocą noża i widelca (nie da rady wziąć jej w ręce, jak tradycyjne kawałki pizzy).

A jeśli macie ochotę na tradycyjna pizzę, to polecam ten przepis: Ciasto na pizze – najlepszy przepis na pizzę!


Fit pizza na spodzie z kalafiora – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 większy kalafior – ok. 800g samych różyczek (bez twardych części)
  • 2 jajka
  • 125 g sera mozzarella
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki curry
  • sól do smaku

Składniki na sos:

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Składniki dodatkowe mogą być dowolne, taki jak lubicie, np. pieczarki, ser żółty, szynka, cebula itd ;) Poniżej macie składniki, które ja użyłam do wykonania naszej pizzy :)

Dodatkowe składniki w mojej wersji:

  • 125 g sera mozzarella
  • kilka czarnych oliwek
  • garść świeżej rukoli

Fit pizza na spodzie z kalafiora


Fit pizza na spodzie z kalafiora – Wykonanie:

  1. Kalafiora pozbawić twardych części, pozostawić tylko różyczki (u mnie wyszło około 800 g drobno pokrojonych różyczek kalafiora).
  2. Zagotować wrzątek, posolić, wrzucić na niego różyczki kalafiora i gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut do czasu aż kalafior nieco zmięknie (powinien być al dente – półtwardy). Odcedzić kalafior na sitku i odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować lub rozgnieść drobno widelcem. Przełożyć kalafior na bawełnianą ściereczkę, związać i wycisnąć z nadmiaru wody (będzie jej dość sporo).
  3. Odciśnięty kalafior przełożyć do garnka, dodać jajka, potartą mozzarellę (tę wymienioną w składnikach na ciasto, wcześniej odsączyć z zalewy, a następnie potrzeć na tarce) oraz przyprawy, wymieszać na jednolite ciasto.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć oliwą. Na blaszce/papierze uformować z kalafiorowego ciasta okrąg. Podpiekać spód przez około 20 minut w temp 200 st. C (do zarumienienia).
  5. Ser mozzarella (ten który ma być na wierzchu pizzy) odsączyć z zalewy. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki.
  6. Oliwki przekroić na połówki.
  7. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek (lub olejem rzepakowym), dodać zioła prowansalskie oraz czosnek, wymieszać.
  8. Podpieczony spód pizzy posmarować wyżej przygotowanym sosem, poukładać plasterki mozzarelli oraz kawałki oliwek. Wstawić ponownie pizzę do piekarnika i piec całość w 200 st. C przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć pizzę z piekarnika, posypać świeżą rukolą. Smacznego!

UWAGA: Kalafiorowa pizza ma dość lekką konsystencję, więc należy ją jeść za pomocą noża i widelca (nie da rady wziąć jej w ręce, tak jak tradycyjne kawałki pizzy).

A jeśli macie ochotę na tradycyjna pizzę, to polecam ten przepis: Ciasto na pizze – najlepszy przepis na pizzę!

Fit pizza kalafiorowa
pizza z kalafiora
kalafiorowa pizza

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.