Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Pomidorowa pasta z makreli – Składniki:

  • 1 wędzona makrela – ok. 230g
  • 1 mała czerwona cebula (lub biała wedle uznania) – ok. 40g
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • odrobina oleju rzepakowego lub masła do podsmażenia cebulki
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łodyżek szczypiorku

Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli – Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej lub masło i smażyć cebulkę do czasu aż się zeszkli.
  2. Makrelę pozbawić ości i skóry, a następnie podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować za pomocą blendera lub rozgnieść widelcem. Dodać podsmażoną cebulkę, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  3. Gotową pastą kanapkową posmarować kanapki (najlepiej świeże pieczywo) i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pomidorowa pasta z makreli

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.