Sernik z rosą

Sernik z rosą – klasyka wśród serników :) Krąży pod nazwą Sernik Rosa, czy też Sernik Złota Rosa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go jeść, to gorąco polecam, bo smak jest rewelacyjny. Z resztą, jakby można było nie lubić sernika na kruchym spodzie wykończonego lekką bezową pianką? W dodatku pięknie się prezentuje, zwłaszcza, gdy po upieczeniu tworzą się na bezie śliczne kropelki “rosy”.  Polecam go nie tylko na Święta, ale i na co dzień.

Jako HIT na słodkie weekendy i święta polecam również ten wpis: Malinowa chmurka – przepis.

Tymczasem poniżej zapraszam po przepis na sernik Złota Rosa  ;) I śmiało mogę stwierdzić, że jest to najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą!


Sernik z rosą – przepis – NAJLEPSZY!

Sernik z rosą – Składniki:

Składniki na spód z kruchego ciasta:

  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 300 g mąki pszennej – ok. 2 szklanki
  • 125 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (minimum 3-krotnie zmielonego) dobrej jakości
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mleka (ok. 750 ml)
  • pół szklanki oleju roślinnego (ok. 125 ml)
  • 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 220 g)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

Składniki na bezową piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru (ok. 220g)

*szklanka = 250ml

sernik z rosą

Sernik z rosą – Wykonanie:

    1. Przygotować spód z kruchego ciasta: Masło i jajka schłodzić. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Blaszkę (o wymiarach 22x33cm) posmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki ulepić ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-18 minut (do lekkiego zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić.
    2. Przygotować masę serową: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całe 2 jajka oraz 4 żółtka (4 białka odłożyć na potem do przygotowania bezy) ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać po łyżce twarogu, cały czas miksując. W osobnej misce wymieszać mleko z budyniami w proszku, a następnie stopniowo dodawać do masy twarogowej, miksując na najniższych obrotach. Na sam koniec dodać olej i wymieszać do czasu połączenia się składników. UWAGA: masa serowa będzie bardzo rzadka! Tak przygotowaną masę sernikową wylać na podpieczony kruchy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec sernik przez ok. 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 st. C.
    3. Przygotować bezową piankę: Około 10 minut przed końcem pieczenia sernika (czyli po 40 minutach pieczenia sernika) należy zacząć przygotowywać bezową piankę: 5 białek ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, dalej ubijając. Sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę z białek, wyrównać wierzch i ewentualnie ozdobić (np. grzebieniem do dekoracji tortów lub widelcem). Ponownie wstawić sernik z bezą do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia (nie dłużej, gdyż nie może powstać chrupiąca beza, bo wtedy rosa nie wyjdzie). Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, a sernik natychmiast wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, ale nieco chłodniejszej pokojowej ;) Może być nawet na kafelkach, na podłodze w kuchni :) Po około godzinie powinny się pojawić kropelki rosy. Smacznego!

Sernik z rosą – co warto wiedzieć?!

  1. Jaki twaróg jest najlepszy do sernika? Do zrobienia tego sernika można użyć twarogu z wiaderka (np. szczególnie polecam Piątnicy lub Mlekovity, ale z doświadczenia innych osób wiem, że też wyjdzie na innych twargoach (President, Vitello, Zott), ale jednak po odsączeniu z nadmiaru płynu.
  2. Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Kolejne etapy masy serowej nie należy miksować zbyt długo, by niepotrzebnie jej nie napowietrzać, ponieważ napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
  3. Sernik z rosą – co zrobić, by rosa wyszła? Rosa powstaje, gdy masa serowa jest bardzo wilgotna (stąd te 3 szklanki mleka i płynność masy serowej przed pieczeniem) oraz w swoim składzie zawiera tłuszcz (w tym przypadku olej). Poza tym bezową piankę nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze oraz czas pieczenia nie może być zbyt długi (dlatego nie powinno się przekraczać temperatury 150 st.C oraz czas pieczenia bezowej pianki nie powinien być dłuższy niż 15 minut). Poza tym masa serowa musi być dobrze wypieczona, czyli nieco zarumieniona, by nie chłonęła rosy do siebie. Jeśli mimo wszystko rosa nie chce się pojawić na serniku można blaszkę przykryć ściereczką i poczekać na skroplenie się rosy.

sernik złota rosa

sernik rosa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.