Quesadilla Cordon Bleu – Tortilla z kurczakiem

Quesadilla Cordon Bleutortilla z kurczakiem – to danie wzorowane na słynnym kotlecie Cordon Bleu. Jest to nic innego jak kawałki pszennego placka wypełnione szynką, kurczakiem oraz serem. Jeśli lubicie takie przekąski na imprezę to polecam zajrzeć również tutaj: Przekąski na imprezę


Quesadilla Cordon Bleu – Tortilla z kurczakiem – Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 1 mały pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 220g
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka, czosnek granulowany do smaku
  • olej rzepakowy
  • 7 plastrów sera cheddar – ok. 140g
  • 4 plastry szynki (u mnie szynka szefa)
  • ok 15g parmezanu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu
  • kilka listków natki pietruszki do oprószenia dania (opcjonalnie)

tortilla z kurczakiem

Quesadilla Cordon Bleu – Tortilla z kurczakiem – Wykonanie:

  1. Filet z piersi kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, przekroić wzdłuż na dwa plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem.
  2. Rozgrzać grilla elektrycznego (lub patelnię grillową, ewentualnie zwykłą patelnie), delikatnie natłuścić olejem rzepakowym i grillować kurczaka przez kilka minut, do czasu aż nie będzie surowy w środku (ale nie za długo, by nie wysuszyć mięsa). Pokroić mięso na mniejsze kawałki.
  3. Majonez wymieszać z ketchupem, a następnie posmarować tortille tak przygotowanym sosem, posypać startym parmezanem (odrobinę parmezanu odłożyć na później do oprószenia quesadilli).
  4. Na pierwszym placku tortilli (wcześniej posmarowanym sosem) nałożyć kolejno: 2,5 plasterka sera cheddar, na to 2 plasterki szynki, plasterek sera cheddar, grillowanego kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki, plasterek sera cheddar, 2 plasterki szynki, następnie 2,5 plasterka sera cheddar, a całość przykryć drugą tortillą posmarowaną sosem do wewnątrz. Wierzch tortilli oprószyć pozostałym parmezanem. Tak przygotowaną quesadillę również grillować na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej (lub zwykłej), lekko dociskając. Grillować do czasu aż ser się rozpuści. Pokroić quesadillę na mniejsze kawałki po lekkim przestudzeniu. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub barbecue. Smacznego!

Jeśli lubicie takie przekąski na imprezę to polecam zajrzeć również tutaj: Przekąski na imprezę

Quesadilla Cordon Bleu

Quesadilla Cordon Bleu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.