Makaron naleśnikowy

Makaron naleśnikowy – idealny do zup i innych dań obiadowych, do których często wykorzystuje się zwykły makaron. Jest również fajną alternatywą jako coś innego, co może zachęcić małego niejadka do jedzenia :) Z podanych poniżej składników wychodzą 3 delikatne naleśniki o średnicy ok. 30 cm.

Makaron naleśnikowy – Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) – ok. 150g
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka – 250 ml
  • 1/5 szklanki wody – 50 ml
  • 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% – 50ml
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiadamy nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku dodawanie oleju do smażenia nie jest konieczne (sam olej w cieście wystarczy)

Makaron naleśnikowy

Makaron naleśnikowy – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, a następnie powoli wlewać mleko wymieszane z wodą i śmietanką, cały czas miksując lub mieszając za pomocą ubijaczki do jajek. Na koniec dodać dwie łyżki oleju oraz szczyptę soli i wymieszać ponownie. Odstawić ciasto na 30 minut, by odpoczęło.
  3. Po tym czasie, na dużej patelni (u mnie o średnicy 30 cm) usmażyć dość cienkie naleśniki (opcjonalnie użyć niewielką ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiada się nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku dodawanie oleju do smażenia nie jest konieczne – sam olej w cieście wystarczy).
  4. Usmażone naleśniki (u mnie były to 3 sztuki o średnicy 30 cm) wyłożyć na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem lub folią i odstawić na 10 minut. Następnie ostudzone naleśniki zawinąć w rulonik i pokroić na ok. 1-1,5 cm paseczki – tak żeby powstało coś na styl nitek/wstążek makaronowych. Dodawać do zupy lub jako makaron do bolognese czy carbonary. Smacznego!

Polecam również przepisy:

Makaron naleśnikowy
Makaron naleśnikowy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.