Naleśniki a’la Carbonara

Naleśniki a’la Carbonara – nie przypominają one w 100% klasycznej Carbonary, ale są właśnie na niej wzorowane, a więc zawierają boczek (w oryginalnej Carbonarze z reguły jest guanciale lub boczek suszony – pancetta), jajka i parmezan (często dawany jest także Grana Padano lub Pecorino). Do przygotowania tego dania wykorzystałam przepis z bloga na: makaron naleśnikowy.

Jeśli masz ochotę na klasyczną Carbonarę to zapraszam po przepis tutaj: Spaghetti carbonara – oryginalny przepis


Naleśniki a’la Carbonara – Składniki:

Składniki na makaron naleśnikowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) – ok. 150g
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka – 250 ml
  • 1/5 szklanki wody – 50 ml
  • 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% – 50ml
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia

Dodatkowe składniki:

  • 1 cebula – ok. 120g
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200g boczku wędzonego
  • 3 duże jajka
  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 100g
  • 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% – ok. 1/3 szklanki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 30g parmezanu
  • natka pietruszki do oprószenia dania
  • sól i pieprz do smaku

*szklanka o pojemności 250ml

naleśnikowa carbonara

Naleśniki a’la Carbonara – Wykonanie:

  1. Przygotować makaron naleśnikowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, a następnie powoli wlewać mleko wymieszane z wodą i śmietanką, cały czas miksując lub mieszając za pomocą ubijaczki do jajek. Na koniec dodać dwie łyżki oleju oraz szczyptę soli i wymieszać ponownie. Odstawić ciasto na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie, na dużej patelni (u mnie o średnicy 30 cm) usmażyć dość cienkie naleśniki (opcjonalnie użyć niewielką ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiada się nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku dodawanie oleju do smażenia nie jest konieczne – sam olej w cieście wystarczy). Usmażone naleśniki (u mnie były to 3 sztuki o średnicy 30cm) wyłożyć na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem lub folią i odstawić na 10 minut. Następnie ostudzone naleśniki zawinąć w rulonik i pokroić na ok. 1-1,5 cm paseczki – tak żeby powstało coś na styl nitek/wstążek makaronowych.
  2. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Czosnek również obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać za pomocą noża.
  4. Przygotować masę śmietanowo-jajeczną: Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i wbić do miseczki. Doprawić pieprzem i solą, rozkłócić trzepaczką do jajek. Dodać obie śmietany oraz starty na małych oczkach parmezan, wymieszać.
  5. Boczek pozbawić ewentualnie skóry, pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym. Gdy boczek już się zarumieni, dodać cebulkę, lekko zeszklić, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć płomień i dorzucić na patelnię naleśnikowy makaron. Wlać masę śmietanowo-jajeczną i delikatnie przemieszać zawartość patelni, by masa wymieszała się z naleśnikowym makaronem – smażyć krótką chwilę do czasu aż masa nieco zgęstnieje, ale jajka się kompletnie nie zetną. Oprószyć całość świeżo posiekaną natką pietruszki. Przełożyć danie na talerze. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na klasyczną Carbonarę to zapraszam po przepis tutaj: Spaghetti carbonara – oryginalny przepis


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.