Racuchy na maślance bez drożdży

Racuchy na maślance bez drożdży –  są baaardzo puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera ani droższy. Wystarczą tylko tanie i ogólnodostępne składniki, by stworzyć pyszne placuszki, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Przepis na te racuchy rosyjskie na maślance w odróżnieniu od naszych polskich racuchów różni się głównie tym, że do ich wykonania nie wykorzystuje się drożdży, lecz sodę oczyszczoną. Dzięki temu przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta.

Z podanych składników wyszło mi ok. 20 racuszków kładzionych z jednej łyżki.

Jeśli lubisz takie przepisy na placki i placuszki, to polecam również wykorzystać moje inne przepisy: Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci, Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowymorazNaleśniki budyniowe


Racuchy na maślance bez drożdży – Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – 250g
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej – 250ml
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • olej do głębokiego smażenia: u mnie na patelnię o średnicy 28cm zeszło ok 250ml oleju (powinno być go na ok. 1 cm wysokości)
    Szklanka o pojemność 250 ml.

Racuchy na maślance bez drożdży

Racuchy na maślance bez drożdży – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru.
  3. Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozmącić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać płynne składniki do suchy i dalej mieszać do czasu uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy 28 cm, na której rozgrzałam około 250ml oleju rzepakowego).
  5. Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt duży. Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
  6. Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Smakują dobrze również na zimno. Smacznego!


Racuchy na maślance bez drożdży

Racuchy na maślance bez drożdży

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 odpowiedzi na “Racuchy na maślance bez drożdży

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.